Rychlá hrášková polévka

Kdo mě zná, tak ví, že fakt nejsem kuchařka. Ani trochu. Když mám nouzi, namažu si chleba majolkou a plácnu na to salám, výjimečně si to vylepším rajčátkem. Ale jsou i chvíle, kdy mám chuť udělat „něco víc“. A tím je vlastně jakákoliv polévka. Ty přímo miluju! Dlouhá léta jsem si vystačila s česnečkou z brambor a masoxu, ale teď jsem si rozšířila repertoár. O hrachovku! Je tak primitivní, že ji zvládne každý. Z množství, které tu sepsala, byly tři porce. Poctivý, možná by to dalo i na čtyři normální.

Ingredience

  • sádlo nebo olej na smažení
  • dva tři stroužky česneku (podle chuti a snášenlivosti)
  • jedna menší nebo půlka větší cibule
  • 250g mraženýho hrášku (samozřejmě pokud máte půl kila čerstvýho, tak není co řešit!)
  • jedna plechovka plechovkovanýho hrášku (400g celkově, 250g hrášku)
  • voda
  • polévkové koření
  • krutonky a zakysaná smetana k servírování
  • velký hrnec (sice jen dva litry vody, ale budete v něm i mixovat, tak ať to nelítá po celý kuchyni), odměrka, dřevěná míchačka, mixér, nůž a prkýnko, to jsem asi ani nemusela psát, ale pro pořádek

Postup

Nakrájejte na malé kousky cibuli a česnek. Pokud trpíte lehkou nesnášenlivostí česneku, jako třeba já, tak z něj vykrájejte středy, je to prkotina, ale když to udělám, není mi po něm blbě. Do velkého hrnce si dejte rozpustit kousek sádla a osmahněte cibuli s česnekem. Až začne cibule lehce hnědnout, tak tam hoďte mraženej hrášek, nemusí být ani komplet rozmrazený, stačí, když povolí na jednotlivé kuličky. Chvilku ho prohřejte a přidejte hráškovou plechovku. Pokud máte dobrou, můžete ji použít včetně vody (já ji vždy pro jistotu ochutnám). A zase chvilku prohřejte.

A pozor, tady jsem udělala chybu, takže vám teď napíšu lepší postup, než jakej jsem zvolila já.

Rozmixujte to. Klidně na plameni. A teprve podle hustoty přidejte vodu. Možná to ani nebude potřeba, záleží, jak to máte rádi. Já bohužel nejdřív přidala vodu a teprve pak mixovala, takže jsem to musela zachraňovat jíškou. No ale povedená byla i tak. Nebo jsem měla vážně velkej hlad.

A nakonec podle chuti přidejte polévkové koření. My tu máme něcojakopodravku, ale asi by stačila i obyčejná sůl.

Servírujte se lžící zakysané smetany a s domácími krutonky, nebo kupovanejma praženejma kuličkama, jestli jste lenoši jako já.

Fotku nemám, sežrali jsme ji moc rychle =D Budu ráda, když se podělíte o své hrachovky, zvláště pokud se o ně pokusíte podle tohoto primitivního receptu =)

2 komentáře u „Rychlá hrášková polévka“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *